Kitap Yorumu : Profesör ve Hizmetçi - Yoko Ogawa



Kitap hakkında yazılan tüm kredileri hak ediyor. Etkileyici ve eğlenceli ...

Profesör geçirdiği bir kaza sonrasında artık sadece seksen dakikalık bir hafızaya sahiptir. Ona gündelik hayatında yardımcı olması için işe alınan kişiler profesörün bu durumundan dolayı bir bir işi bırakmaktadır. Sürekli kendilerini yeniden tanıtmaları, aynı sorulara cevap vermeleri gerekmektedir. 

Matematik hakkında konuşurken ve işlem yaparken tekrar kendi gibi olsa da gündelik hayatında fazlasıyla içine kapanıktır. Çocuğu ile profesörün evinde işe başlayan yeni bakıcısı zamanla bu engelleri aşar, profesörü asıl kişiliği ile tanımaya başlar. Profesörünün saçının şekli dolayısıyla bu ismi verdiği oğlu Kök ile garip bir üçlü oluştursalar da bir aile gibi olmuşlardır.

Eski matematik profesörü sayılara takıntılıdır. Yardımcı ve oğlu onun birer öğrencileri gibi onu dinlemekte, onun bilgisine hayranlık duymaktadır. Profesör sayesinde anne ve çocuğu da matematiğin büyülü dünyasına kendilerini kaptırırlar. 

Yayın kataloğunda ilk gördüğümden beri okumayı merakla beklediğim bir kitaptı.
Her anlamda doyurucu bir kitaptı. Matematiğe bu aralar biraz kızgın ve de kırgın olsam da kitabın içinde okurken tekrar o sihre şahit olmak neden en başta sevdiğimi hatırlattı. Profesörün kendine hatırlatmalar yapmak için kıyafetlerine tutturduğu notlar, yardımcısının oğluna ilgisi ve şefkati gibi küçük şeyler o kadar güzel aktarılmış ki bu ince noktalar, sizin zihninize işliyor. 

Haruki Murakami nin romanlarını seviyorsanız bir şans vermenizi öneririm. 
Türkiye de az da olsa yayınlanan Japon romanlarını görmek mutluluk verici. Japonya ve kültürüne büyük bir hayranlık duyuyorum. 
Umarım Pegasus yazarın diğer romanlarını yayınlar ve bu kültürden başka kitaplar görebiliriz.

Kitapla ilgili yazacak çok şey yok. Onun size kendisini anlatmasını tercih edin. Pişman olmayacaksınız.

NOT : Film The Professor and His Beloved Equation adıyla sinemaya uyarlanmış.

Filmden bir görsel




Unknown

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

1 yorum:

  1. Listemde olan kitaplardan. Kapağı da çok güzel üstelik. Filmi de varmış, kesin okunur :D .

    YanıtlaSil