Kitap Yorum : Labirent Ölümcül Kaçış || James Dashner - The Maze Runner Serisi 1. Kitap




Labirent Ölümcül Kaçış ile fantastik şölenine hız kesmeden devam ediyoruz.

Pegasus' un bu ay çıkardığı kitaplar ile uzun süredir devam eden bekleyişlere son verdi artık kısa bir süre de olsa rahat bir nefes alabilirsiniz. "Kısa" çünkü kitap bittikten sonra yayınevi sayfasını aşındıracaksınız çünkü kitap öyle bir yerde bitiyor ki ah...

Bütünlemelerdi , AÖF sınavları derken okumamak için direndiğim kitabı eve dönüş yolculuğunda hunharca tükettim.

Thomas bir asansörde uyandığında hatırlayabildiği tek şey ismidir. Ailesini, evini veya oraya nasıl geldiğini anımsamamaktadır. Zihni bomboştur. Asansörün kapıları açıldığında Thomas kendini Kayran isimli, devasa taş duvarlarla çevrili geniş bir alanda ve burada yaşayan çocukların arasında bulur. Tıpkı Thomas gibi Kayranlılar da oraya neden ve nasıl geldiklerini bilmemektedir. Tek bildikleri çevrelerini saran labirente çıkan taş kapıların her sabah açılıp her akşam kapandığı ve her otuz günde bir aralarına yeni bir çocuk katıldığıdır. Kimse Kayranda kalmak istemese de kurtulmak imkânsız görünmektedir. Yine de Thomasın içinde bir his, çıkış yolu bulabileceğini söylemektedir. Ama bunun için zihninin derinlerinde yatan sırları açığa çıkararak labirentin gizemini çözmesi gerekecektir.



Kişisel Yorumuma gelirsek ;

Ne kitaptı be açtım ve kapadım bitmişti. Elimden bırakmak istemedim.

Yazar öyle bir dünya kurgulamış ki her adımda kafanda bin bir soru ve heyecan olgusuyla hız kesmeden yerini yeni sorulara bırakarak ilerliyorsun.

Kitap toplasan belki sadece bir haftalık bir süreci anlatıyordur ama o kadar dolu dolu idi ki. 

Newt, Alby , Minho ve Chuck* kitapta en sevdiğim karakterler oldu. 

*Özellikle Chuck kardeş gibi oldu Thomas a . Ah Chuck ...  ve de Minho Thomas' ın koşucu olması için kendini ortaya koymaktan çekinmedi. Arkadaş dediğin böyle olur.

Teresa nın kitaba girişi ile hayatları olayların yönü değişiyor . Teresa kitaptaki tek kız :) gel gör ki pek romantik olayımız olmuyor çünkü herkes canının derdinde . Belki ikinci kitapta olaylar yön değiştirebilir.

Bu yorumu yazarken bile tek düşünebildiğim şey o son kısım o nasıl bir sondur meraktan çatlatıyor aklımdan bir sürü senaryo geçiyor . Neler olacak , ne olmuş ? Spoiler vermekten kaçındığım için olayları yazmak istemiyorum o yüzden bence ne okusam diye düşünmeyi bırak ve eline bu kitabı al.

İkinci kitap belki bahar aylarında bizlerle olabilir. (Umarımmm)

Son olarak seri 3 kitaptan oluşuyor.
Ek olarak serinin 0.5 kitabı olan The Kill Order 327 sayfa . Umudum onu da basılı olarak elime alabilmek.


Kitap filme uyarlandı ve 19 Eylülde sinemalardaki yerini alacak .


Thomas ı Teen Wolf tan tanıdığımız Stiles , Teresa yı ise Skins dizisinden Effy karakteri canlandırıyor. Oyuncu seçimlerini çok başarılı buldum. Karakterler ile özdeştiğine inanıyorum. Umarım film kitaptaki başarıyı yakalayabilir.

***
Kısacık Alıntı Molası



"Eski hayatlarına geri dönmek istedikleri için mi değişiyorlar yoksa o hayatlarının da şimdikinden iyi olmadığını öğrendikleri için mi?"



***


Kitabı bitirdikten sonra ikinci kitabı beklemek çok zor olacak tabi ki ve ben bu adımda size yardımcı olacak bir okuma ve izleme listesi hazırladım.

KİTAP :

Açlık Oyunları Serisi

Henüz Açlık Oyunları serisini okumadıysanız işte size bir fırsat .
Açlık Oyunları , Ateşi Yakalamak ve Alaycı Kuş adlı 3 kitaptan oluşan seri filme de uyarlandı . İlk iki kitap çoktan sinemalardaki yerini aldı. Sıra son filmde .



Labirent Ölümcül Kaçış ı sevdiyseniz Açlık Oyunlarını da sevebilirsiniz. Çocukların hayatta kalması için zor koşullar yaratmış başka hasta insanlar tarafından yönetilen bir yarışma olması bakımından da iki serinin benzer yönlerinden biri.

Incarceron Serisi

Ölümcül kaçışı okurken aklıma Incarceron* geldi. Kitapları çok beğenmiştim. İki kitaplık bir seri olsa da üçüncüsü olacak mı diye bitiyor ve devamı için henüz bir bilgi yok.

*Incarceron canlı , konuşan ve sürekli izleyen bir hapishane.


İlk kitap Incarceron , ikinci kitap Sapphique.


 FİLM :

Pan's Labyrinth



10 yaşındaki Ofelia, hamile ve hasta olan annesiyle birlikte 1944 yılında İspanya iç savaşı sürerken yüzbaşı olan üvey babasının yanına taşınır. Ofelia ve annesinin yeni taşındıkları bu ev aynı zamanda orman içinde bir karakoldur ve arka bahçesinde esrarengiz bir labirent vardır. Labirentin içerisindeki Pan adındaki gerçeküstü bir yaratık, küçük kızın tüm yaşamını değiştirecektir.

Müzikleri ve efektleri ile harika bir film olan Pan' ın Labirenti kitabın üstüne enfes bir film olacaktır .


DİZİ :

Chosen




İyi bir baba, eş ve avukat olan Ian Mitchell bir sabah uyanır ve kapısının önünde içinde dolu bir silah ve bir yabancının fotoğrafının olduğu gizemli bir kutu bulur. Fotoğraftaki yabancıyı üç gün içinde öldürmek zorundadır. Eğer adamı öldürmezse rehin alınan kızı ile kendisi öldürülecektir. Aklı karışan ve çaresiz hisseden Ian sıradan bir adamken ailesini korumak için her şeyi riske edebilecek bir suikastçiye dönüşür.

İkinci sezonunu geride bırakan dizinin sezonları 6şar bölüm 20şer dakikadan oluşuyor. Çok basit dili ile altyazısız rahatça izleyebilirsiniz. Baş rollerinde Heroes dan tanıdığımız Caitlin Carmichael bulunuyor.
Yazısı gelecek bu dizinin de :)


***

Son olarak kitabı okurken dinlemeniz için hazırladığım müzik listesi ile veda ediyorum. Keyifli okumalar ve dinlemeler.

*/Hiçbir yerde bulamadım bu şarkıyı dropbox ıma attım. Özellikle dinlemenizi tavsiye ederim. Kitaba bu  kadar mı uygun olur bir şarkı : Ulaşmak için tıktık/*


                                               
                                              The Maze Runner - James Dashner -Booktracklist 2




Kitabı satın almak için ; tıktık




Unknown

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

1 yorum:

  1. Kitap Canavarı11 Ocak 2015 19:30

    Ben sinemada Labirent Ölümcül Kaçış film izledim. Bence stiles çok iyi rol oynuyor.

    YanıtlaSil