Kitap Kurtları Blog Tur || İlk Aşk - John Green (Yorum + Çekiliş)




John Green in aslında ikinci kitabı olan An Abundance of Katherines geçtiğimiz günlerde İlk Aşk adı ile Türkiye'de yerini aldı. Diğer kitapları Aynı Yıldızın Altında , Alaskanın Peşinde , Kağıttan Kentler ile birlikte yazarın şimdiye kadar tek başına yazdığı kitapların hepsi ülkemizde yayınlandı. Bunun haricinde henüz yayınlanmamış John un David Levithan ile birlikte yazdığı kitabı Will Grayson , Will Grayson ve de John Green dahil üç yazarın ortak çalışması olan Let It Snow (Aşk Baharı Beklemez) kitapları bulunuyor. Yazarın ne zaman geleceği belli olmayan bir kitabı henüz yazım aşamasında . Meraktan çatlatan bir bekleme süreci olacak sanırım.

HARİKA BİR BASKI DEĞİL Mİ ?

Konu ilişkiler oldu mu, Colin Singleton'ın tipi Katherine isimli kızlar… Ve konu Katherine isimli kızlar oldu mu, Colin her seferinde terk ediliyor. Tam sayı vermek gerekirse, on dokuz kere. Bir yol macerasına atılan, evden kilometrelerce uzaktaki bu anagram âşığı, hali harap, üstün zekâlı gencin cebinde on bin dolar, peşinde kana susamış bir yaban domuzu ve hemen yanında televizyon bağımlısı, şişman dostu vardır… Ama bir tane bile Katherine yoktur. Yarattığı formülle tüm romantik ilişkilerin geleceğini hesaplamayı uman Colin, Katherine Öngörülebilirliği Teoremi'ni ispatlamak için debelenmekte, tüm Terk Edilenler'in öcünü almanın ve sonunda kızı kapmanın peşindedir. Aşk, dostluk ve ölü bir Avusturya-Macaristan arşidükü, insanın kendisini yeniden keşfetmesini konu alan bu çok katmanlı romana şaşırtıcı bir son ve sıcacık bir yön katıyor.

Üstünzekalı Colin Singleton 'un kendini sorgulamasını okuyoruz bu kitapta . "Hayatta varabileceğim en üst nokta burası mı? Daha fazlasını yapabilecek miyim?" sorularına yanıt ararken 19. Katherine tarafından terk edilmesiyle de birlikte Colin hayatı için farklı bir şeyler yapmaya karar verir. Biraz uzaklaşmak hem kalp kırıklığına hem de daha fazla düşünmemesi için bir çözüm olacaktır. Üniversite hayatından kaçınan en yakın arkadaşı Hasan ile birlikte yollara düşerler. İkilinin eğlenceli diyaloglarıyla başlayan yolculuk çok uzun sürmez. Yolda rastladıkları tabela ile Avusturya-Maceristan Arşidükünün mezarına yapmak istedikleri ziyaretle yolları  GutShot kasabasına düşer. Tur görevlisi aynı zamanda uğradıkları marketin görevlisi Lindsey (tüh Katherine değil) tarafından Arşidükün mezarına yaptıkları gezi sonrasında Lindsey in annesi Hollis Colin ve Hasan ı hazırladığı bir proje için işe almak isteyince ikilinin macerası yön değiştiriyor.

KİTAP YORUMUM


Öncelikle bu kitabın diğer John Green kitaplarından farklı olduğunu belirtmeliyim o yüzden okurken o beklentilerinizi silip okumanızı tavsiye ederim. Ama her kitapta olduğu gibi gene okurken eğleneceksiniz benim gibi yolda okurken kahkaha atıp bakışları üzerinize çevirteceksiniz. John Green kitabı bu doğal. Bu kitapta bir farklılık yapmış yazar okurken ağlamıyoruz.

Hasan hepimizin içinden bir karakter. Kitabın da neşe kaynağı. Konuşması ve davranışlarıyla kendini sevdiriyor. Ara ara Colin e kafir deyip Müslümanlığa yöneltme çabalarına geri dönüş alamayıncaki tepkisi : "En azından denedim."
:))

En azından dikkate değer bir şey yapmayı denemediysen eğer hayatta olmanın anlamı ne?


Colin ilk aşkı Katherine den beri süregelen Katherinelerle yaşadığı başarısız ilişkilerinde hiçbiri 19. Katherine gibi olmamıştır. Çünkü o onun kalbini kırmıştır. Hollis in yanında çalışırken aynı zamanda Katherine Öngörülebilirliği teoremiyle uğraşıp bu döngüyü bozmak , daha ilk baştan ilişkinin başarılı olup olmayacağını hesaplayan bir formül bulmaya çalışır.


Bu çalışma sürecinde Colin in önceki ilişkilerine (Katherine'lere) geri dönüşler yapıyoruz. Her durum bir değişkeni de beraberinde getirmektedir. Tek sıkıcı yanı 19. Katherine e artık bunaltacak kadar geri dünüş yapıp ilişkilerine takılıp kalmış Colin i görmek. Bazen aş artık dedirtti.

Colin ile ilgili bir diğer durum ise her zaman çok çalışsa dahi hiçbir zaman daha fazlası -dahi- olamayacağını bilen Colin in kendi içinde yaşadığı çatışmayı gözlemliyoruz.
Bir üstünzekalı olabilir ama dahi değildir. Kendi kelimelerinden okursanız aslında çok etkileyici bir gerçeği gözlemlemiş olacaksınız.


Kitaplar esas Terk Edilenler'di : Bırakın ve sizi sonsuza kadar beklesinler ; ilgilenin , hemen sizi sevsinler.


Sonuç olarak benim için gerçekten etkileyici kitaptı. Kendimden parçalar buldum içinde. John Green in her kitabını severek okumuş oldum henüz bu güzellikleri tatmamışlar için söyleyebileceğim mutlaka bir şans vermesi olur ;)

NOT : Kitabı okurken beni çok etkileyen bir nokta ise şimdiye kadar okuduğum en iyi çevirilerden olması. Çevirmene büyük alkışlar ♥ Colin in anagramlarla olan takıntısından dolayı yer alan birçok kelimenin anagramı ustalıkla Türkçeye uygun bir şekilde ve de büyük uğraşlarla çevrildiği belli. Emeğine sağlık , harika olmuş.

Toplam 3 kişiye hediye ettiğimiz kitabın birini facebook , ikisini blogumdaki rafflecopter yardımıyla katılabilirsiniz.
Facebook üzerinden yaptığımız çekilişe ; tıkla 
Bol şanlar...

Raffle kodu : a Rafflecopter giveaway



John Green kitabından daha azını beklemeyin !




Unknown

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

6 yorum:

  1. Let it Snow diğer diğer John kitaplarından çok çok önce çıktı http://www.dr.com.tr/kitap/ask-bahari-beklemez/lauren-myracle/edebiyat/roman/romantik/urunno=0000000388301

    YanıtlaSil
  2. Şansımı bir deneyeyim^^

    YanıtlaSil
  3. Bir umut diye deniyorum ^-^

    YanıtlaSil
  4. Eğer çekilişte çıkmassa gidip alıcam :D

    YanıtlaSil
  5. Ilk kez bir cekilise katılıyorum heyecanlandim :)

    YanıtlaSil