American Horror Story Bağlantıları




NOT : Bu yazı fazlasıyla SPOİLER içermektedir. Dizinin tüm sezonlarını tamamlamadıysanız yazıyı okumanız önerilmez ama meraktan çatlıyorum diyorsanız devam edin :)

Yoo , hayır başlığı yanlış okumadınız. American Horror Story nin tüm sezonları bağlantıları bunu açıklayan ise dizinin yapımcısı Ryan Murphy. Ryan Murphy'nin Entertainment Weekly ile gerçekleştirdiği o özel bir röportajda bizzat kendisi şunları söyledi:

EW: Yani dördüncü sezonun birinci sezonla bağlantılı olduğunu mu söylüyorsunuz?

Ryan Murphy: Tüm sezonlar bağlantılı! Nasıl bağlantılı olduklarınıysa size daha yeni anlatmaya başladık. Hepsi birbirinden ayrı olsa da her sezonun içinde tüm bu farklı dünyaların nasıl iç içe geçtiğini gösteren ipuçları var.

İşte bu yazıda ipuçlarını gözler önüne sereceğiz. Sezonları tamamladığınız zaman o sonda verilen sahne ile daha önce karşılaştığımız bütün ipuçları yavaş yavaş oturmaya başlıyor. Puzzle da eksik parçalar olsa da resmin bütününü oturtmaya başlıyoruz. Gelelim ipuçlarına :


Oyuncunun gerçek hali . İlk gördüğümde bende şok geçirmiştim .
1. Asylum serisindeki Pepper'ı Freak Show'da yine aynı karakter olarak bulmamızla başladı. Aynı oyuncular farklı sezonlarda farklı karakterler olarak karşımıza çıksa da Pepper'a kadar herhangi bir karakter başka bir sezonda yer almamıştı. Üstelik Pepper'dan sonra Lily Rabe'i de yine Asylum'daki Rahibe Mary Eunice karakteriyle Freak Show'da göreceğimizi öğrendik. American Horror Story'nin şimdiye dek tüm serilerini izlemiş olanlar için bu bir hayli şaşırtıcı oldu.



2. AHS nin 4. sezonunun 10. bölümünde yer alan sahnelerde 2. sezondan tanıdığım hatta bizi direkt olarak ikinci sezonun öncesine gönderen görüntülerde Rahibe Mary Eunice in Pepper ın o enstitüye gelişine ve ona yardımcı oluşuna gidiyoruz . Daha delilikler başlamadan öncesi diyebiliriz.



3. AHS Freak Show un en güzel bölümlerinden olan Edward Mordrake nin geldiği (3 ve 4.bölümler) ve karakterlerin hayatlarının en aşağıda olduğu zamanları anlattırdığı anlarda her sezonun demirbaşı  in Elsa Mars karakteri geçmişini anlatırken dominatriks olarak çalıştığını ve en kötü parasız kaldığı dönemlerden birinde bir film için anlaştığında oyuna getirilip bacaklarını kaybetmesiyle sonuçlandığını öğreniyoruz. Bu kayba yol açan kişi ise ikinci sezon olan Asylum dan tanıdığımız Dr. Hans Gruper namıdeğer Dr. Arthur Arden  . Henüz dizideki kadar psikota bağlamamışken bile manyağın teki olduğunu öğrenmek çok şaşırtıcı olmasa da bu bağlantı bizi bir diğer bağlantıya götürüyor.


4. Ki bu da bazılarına göre ikinci sezondaki Rahibe Jude ile Elsa Mars ın aynı kişi olması veya ikiz olmaları yönünde bir ayrım söz konusu. The Sign of the Cross adlı film , ikisinin de geçmişte şarkıcı olmaları , dominatriks olmaları ve belki de fark edilmeyen başka ayrıntılar... Elsa nın medyum Maggie ile olan konuşmasında kendisine benzeyen , ününü elinden alan bir kadından bahsediyor. Marlene Dietrich (ki büyük bir benzerlik söz konusu Elsa ile aralarında , bazı yazılarda ilham kaynağı mı acaba diye söz ediliyor) veya Rahibe Jude (bi ihtimal ikiz kız kardeşi)...


5. Freak Show un bombası , yok artık bir seri katilden mi hoşlanıyorum dedirten , oyunculuğu ile gönlüme taht kurmuş karakter Dandy Mott. Dizinin başından iltibaren hamleler beklediğimiz ama gene de şaşırtmayı başartan bir oyun sergileyen Dandy nin bağlantısı ise ikinci sezonun seri katili Bloody Face . Aynı kişi olmasından şüpheleniyorum ve umarım öyledir. Kurbanlarının derilerinden eşyalar yapan Bloody Face in aksine Dandy kurbanlarının kanları ile banyo yapmayı tercih ediyor. İşin içinde bir soru işareti bırakan bir yer var ki o da Dandy nin dördüncü sezonda ölmesi ama bu American Horror Story kim ölü kalıyor ki?


6. İkinci sezonla dördüncü sezon bağlantılı ve dördüncü sezonla da birinci sezon ama bu bağlantıyı kurmak fazlasıyla zor. O kadar ince bir ip ki henüz tam olarak görülmüyor. Birinci sezondan Vivien Harmon ile ilgili olduğu ve de onun aile ağacına kadar uzanan bir ip. Hatta bir ipucu da kızlık soyadını içeriyor. Dördüncü sezonda tanıştığımız karakterlerden biri ile akraba çıkacağı yönünde dedikodular söz konusu. 




7. Gelelim henüz hiçbir yere oturtamadığımız üçüncü sezona buradan fazla bir cevapla ayrılamıyoruz maalesef. Madison Montgomery hakkında bulduğumuz ince detay şimdilik tek bağlantımız : Ölüm evinin orijinal sahiplerinin soyadları da Montgomery. Torunları olabileceği şeklinde bir yorumda bulunabiliyoruz en fazla. 




8. Son olarak duyduğum bir diğer olası bağlantı -tamamen bir söylenti , kesinliği henüz ispatlanmadı- sezonların ana fikrinin birer ölümcül günah olduğu yönünde. Bütünün bir cehennem çemberi oluşturacağı yönünde , şöyle ki  : AHS Ölüm Evi - Araf (Limbo) , AHS Asylum - Şehvet (Lust) , AHS Coven - Oburluk (Gluttony) , AHS Freak Show - Aç gözlülük (Greed) ...  Bu açıklamayı çok beğendiğim aslında her parça bir puzzle mış gibi oturuyor ama Ryan Murphy nin bundan daha yaratacağını düşünüyorum. Bu teoriyi daha iyi anlamak için bu bilgiye bir tık yapınız : tıktık




9. Bu aslında bir bağlantı değil :) bir çok çılgın fikir dönüyor. Türkçe bir kaynağı yok ama forum sitelerinde gezinirseniz İngilizce kaynak bulabilirsiniz. Asıl merakla beklenen ise beşinci sezon daha birçok kaynağı göz önüne serecek olan yeni bölümler. Çünkü tüm sezonların birbirleriyle bağlantılı olması gerek ve biz henüz net olarak bunu göremiyoruz.


Tarih Çizelgesi 


  • AHS Murder House (Ölüm Evi) : Dizi Los Angeles' ta geçiyor. Her ne kadar çoğunluğu günümüzde yer alsa da flashback (geçmişe dönüş) ler ile 20ler , 40lar , 80ler ve 90lardan kesitlerde yer alıyor.
  • AHS Asylum (Akıl Hastanesi) : Massachusetts , Briarcliff Manor da geçen dizi temel olarak 60larda geçse de 70ler ve günümüzden görüntüler mevcut.

  • AHS Coven (Cadılar Meclisi) : Dizi New Orleans ta geçiyor. Günümüzde başlayan dizi cadılık olayları ile 1800ler , 1900lerin başı , 60lar ve 70ler gibi birçok geri dönüşler yaptı.
  • AHS Freak Show (Ucube Gösterisi) : Henüz yeni tamamladığımız dizinin son yayınlanan sezonu Jupiter kasabasında geçiyor. 1952 yılında geçen dizide sadece karakterlerin hikayelerini öğrenmek için geri dönüşler yaptık. Daha sonrasında final bölümünde ise geleceklerini öğrendik. Olaylar sonrasında neler oldu , hayatları ne yönde şekillendi diye öğrendiğimiz güzel bir sezon finali sunuldu.


Unknown

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder