Kitap Yorumu : Ölmek İçin On Üç Sebep - Jay Asher






Hannah Baker ölmeden önce birkaç kaset doldurmuştu. İntiharının nedeni olarak gördüğü kişilerin adları bu kasetlerde gizliydi. Clay Jensen, Hannah'nın doldurduğu kasetlerle ilgili hiçbir şeye karışmak istemiyordu. Hannah ölmüştü. Sırları da onunla birlikte gömülmeliydi. Ancak Hannah'nın sesi, Clay'e kasetlerde onun da adının geçtiğini söyledi. Clay gece boyunca kasetleri dinledi. ... Öğrendiği şey, hayatını sonsuza dek değiştirecekti. Clay Jensen'ın ilk aşkının son sözleri.





Sanırım başlarken bu kadar etkileneceğimi ve beğeneceğimi düşünmediğim bu kitabı elime aldığımda  kapatmak dahi istememe neden olacak kadar beğenmemi anlatacak kelime yok. Saatler ilerleyip sınava çalışmam gerekirken , sınava girerken , sınavda bile tek düşündüğüm kitap oldu. Hal böyle olunca bir günde bitti.

Öncelikle hayatınızı düşünün , sizin için ne ifade ettiğini . Sonra davranışlarınızın başka hayatları nasıl etkilediğini. Kitap bu gerçeği çarpıcı bir şekilde irdeliyor. 


Herkese merhaba. Hannah Baker konuşuyor. Canlı ve streo.
Geri dönüş yok. Tekrar yok. Ve bu sefer , kesinlikle hiçbir istek yok.
Umarım hazırsınızdır çünkü sizlere hayat hikayemi anlatmak üzereyim.Daha açık olmam gerekirse , hayatımın neden sonlandığını. Ve eğer bu kasetleri dinliyorsanız , o nedenlerden biri de sizsiniz demektir.
Sizi hikayemin içine hangi kasetin dahil ettiğini söyleyemeyeceğim. Ama merak etmeyin ,eğer bu küçük ve sevimli kutuyu aldıysanız , adınız mutlaka geçecek... Söz veriyorum.

Hannah Baker ın intiharından sonra kendini bu yola sürdüğünü düşündüğü insanlar için doldurduğu kasetlerde herkesin birbiriyle bağlantılarını , Hannah a davranışlarının etkilerini okuyoruz. Her bir kasedin bir yüzünde bir kişinin rolünü Hannah size sona doğru giden yoldaki bağlantıları kurmuş bir şekilde veriyor ve sizi bir düşünce seline boğuyor. 
Clay Jensen Hannah ı sevmekten başka bir şey yapmamıştır ve de isminin neden kasetlerde yer aldığını bilmemektedir ama kasetleri dinlemeye başladıkça kendini durduramaz kasetler Clay in Hannah ın bakış açısından olayları tekrar görmesi için birer araç oluyor ve içinde kemiren sorular tekrar tekrar yüzeye çıkıyor : Onu kurtarmak için bir şeyler yapabilir miydim?


Kitabı bitireli 3 hafta oldu ama elde olmayan nedenlerden anca yorumu geldi. Sonuç olarak mutlaka okunası bir kitap .

Kitap filme uyarlanacak . Bu video ise fan yapımı size belki kitap hakkında birkaç fikir verebilir.
Ne kadar doğru bilmiyorum -fanlardan korkulur- filmin başrolünde Selena Gomez in oynayacağı söyleniyor.
 
Umarım yazarın bir diğer kitabı The Future of Us da Türkiye'de okuyucu ile buluşur . Çıkar çıkmaz alacağım bir kitap olacak.





Unknown

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

1 yorum:

  1. Yazar ve Selena yakından tanışıyor. Uyarlanma fikrinde Selena'nında payı olduğunu biliyorum. Ve Jay hic bir zaman Hayır demedi gele sorulara. Geçenlerde de Jay Asher'ın sitesinde onaylandı diye biliyorum

    YanıtlaSil