Kitap Yorumu : Algernon'a Çiçekler - Daniel Keyes







Eser Adı: ALGERNON’A ÇİÇEKLER
Orijinal İsmi: Flowers for Algernon
Sayfa Sayısı: 325
Etiket Fiyatı: 18 TL



ALGERNON’A ÇİÇEKLER, bugüne dek 27 dilde 30 ülkede yayınlandı,
5 milyon adetten fazla sattı. Prestijli Hugo ve Nebula ödüllerini kazandı.

Çok düşük bir IQ ile doğan Charlie, bilim adamlarının, zeka seviyesini artıracak deneysel ameliyatı gerçekleştirmeleri için kusursuz bir adaydır. Bu deney Algernon adındaki laboratuvar faresinde test edilmiş ve büyük bir başarı elde edilmiştir. 
Ameliyattan sonra, Charlie’nin durumu günlüğüne yazdığı raporlarla takip edilmeye başlanır. İlk yazdığı raporlara çocuksu bir dil ve imla hataları hakimdir. Ve sonra ameliyat etkisini göstermeye başlar. Charlie artık, insanların kendisiyle dalga geçemeyeceğini ve bir sürü arkadaş edineceğini, aşık olduğu kadına açılabileceğini düşünür. Fakat zekası normalin çok üstüne fırladığından, çevresinde yadırganır, kıskanılır ve istemiş olduğu arkadaşları edinmekte yine başarısız olur ve yine yalnızdır...
Bu deney, son derece önemli bir buluş olarak görülüyordu, ta ki Algernon’da ani bir gerileme baş gösterene kadar... Acaba Charlie’de de aynı gerileme olacak mıydı?

“İnandırıcı, sürükleyici ve oldukça dokunaklı bir hikaye.” New York Times
“Heyecan verici bir günlük… Bu kitaptaki bazı sahneleri hayatım boyunca aklımdan çıkarabileceğimi sanmıyorum.” 
The News & Observer
“İnsanı içine çeken bir roman, özgün… Önemini uzun süre kaybetmeyecek bir hikaye.” Library Journal



Merhaba öncelikle. Biriken yorumları yazma zamanı. Uzun zamandır okumak istediğim bir kitaptı Algernon'a Çiçekler. Kitap hakkında araştırma yaparken aslında ülkemizde daha önce iki defa yayınlandığını öğrenmiştim.



Sonrasında Koridor la iletişime geçtiğimde tekrar basmayı düşünmediklerini ifade ettiler. Ki bu uzun bir zaman önceydi. Geçtiğimiz ay kitabı orijinal dilinde okudum ve bayıldım. Başka bir yayınevi belki  bir gün tekrar basar diye düşünürken Koridor tekrar yayınladıklarını açıkladı. 


Bu kitapla ilgili  söylenecek çok fazla şey var ama hiçbiri sonunda elinizden bırakırken ki etkiyi tam olarak ifade edecek kadar etkili olamaz. 

Bu hikaye pastahanede yerleri silerek geçimini sağlayan 32 yaşındaki Charlie'nin hayatını anlatıyor. IQsu 68 olan Charlie hayatını değiştirecek bir deneye davet ediliyor. Kendi gibi insanları daha zeki hale getireceğine inanılan bir operasyona katılması isteniyor. Bu ameliyat daha önce sadece hayvanlar üzerinde test edilmiştir. Başarılı bir ameliyat sonrası Charlie artık istediğine kavuşmuştur. Başarıyla sonuçlanan diğer deney ise Algernon isimli bir farenin kidir. Giderek gelişen bir hafızası vardır ve artık o da artık zeki insanlardandır. Hatta fazlasıyla zeki. Ama bunun bir bedeli vardır. Yıllardır her anını birlikte geçirdiği insanların , pastahanede ki çalışma arkadaşlarının hep onunla dalga geçtiğini acı bir şekilde öğrenir. Hafızasını geri kazandıkça, acı da beraber gelmektedir.


Charlie bir yetişkinin fiziksel görüntüsü ve de aklına sahip olsa da bir çocuğun duygularına sahiptir. Daha önce tecrübe etmediği duygularla boğuşurken bulur kendini. 

Bu kitapta istediğiniz her şeyi bulacaksınız ve sonunda birçok duyguyu hissettirecek kadar yoğun olduğunu göreceksiniz. Sizi insanları ve insanlığı sorgulamaya itecek. Hüzünlü bir hikaye ama her şeyiyle çok sevdim kitabı. Mutlaka okumalısınız.

Hangisi daha kötü bilmiyorum : kim olduğunu bilmemek ve mutlu olmak mı yoksa her zaman olmak istediği kişi olmak ve yalnız olmak mı...










Unknown

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder