Kitap Yorumu : The 100 , 21. Gün - Kass Morgan



Merhabalar , 
Henüz bitirdiğim 21. Gün ile bir türlü yazmak fırsat olmayan The 100 ün yorumlarını birleştirip, genel seri yorumu olarak yazacağım.

Öncelikle diziyi izlemediğimi belirmeliyim ; o yüzden kitapla ne kadar uyumlu bilmiyorum ama izleyenlerden çok farklı olduğunu duydum. Şu an dizi 2. sezonunda ve 3. sezon onayını almış durumda. Go Kitap hızlı davrandı ve yetiştik seriye. Sanırım 3. sezon öncesi üçüncü kitaba da kavuşuruz.




Dünyada yaşanan nükleer felaket sonrasında hayatta kalan insanlar bir uzay gemisinde yaşamlarına devam etmiştir. Başlangıçta 80-90 kişiyle gemideki hayatına başlayan insanlar geçirilen 300 sene sonrasında sert kısıtlamalar dahilinde bile bu sayının dört katını geçmiştir ve bütün kaynaklar tükenmeye yüz tutmuştur.
En küçük suçlar için bile verilen idam cezaları bu durumu kontrol altına almaya yetmemiştir. Dünyadaki yaşanabilirliğini tespit etmesi amacıyla genç suçlulardan seçilen 100 kişilik ekip dünyaya sürgün edilir. Onlara yerleştirilen çip sayesinde hayatsal faaliyetleri izlenecektir. 
Bu 100 kişi insanoğlunun kurtuluşu olabilir. 

Kitaplar dört kişinin ağzından yazılmış : Clarke, Glass , Wells ve Bellamy.

Her bir karakteri tanıtmak gerekirse ;
Wells



Wells : Geminin liderinin oğlu. Sevdiği kız Clarke ın dünyada kendi hatası yüzünden olmasına izin vermek istemese de yapabileceği bir şey olmadığı için, kendini hapse attırarak, en azından onu korumak için yanında olmak istiyor. Kendisi de babası gibi liderlik vasıflarına sahip. 



Clarke


Clarke : Doktor olan anne ve babasının idamından Wells i sorumlu tutmaktadır ve ona güvendiği için hep kendini suçluyor. Ailesi gibi ileride o da doktor olmak istediği için eğitim aldığından grubun sağlık idaresi ondan soruluyor.






Bellamy
Bellamy : Gemide bir ailenin ikinci bir çocuğa sahip olmasına izin verilmemektedir. O ise bir kız kardeşe sahip. Yıllarca annesiyle hep onu saklayarak yaşasalar da en sonunda gerçek ortaya çıkmıştır ve kardeşe de idam edilmesi için hapse atılmıştır. Çıkan sürgün kararıyla kardeşini yalnız bırakmamak için yarattığı bir kargaşayla kendini fırlatma gemisine zorla sokar. Cesur ve avlanma konusunda yetenekli olduğu için grupta beslenme konusunda büyük önemi var. 


Glass : Glass ise bu takımdan farklı olarak Bellamy nin yarattığı kargaşa ile fırlatma gemisinden kaçıp, sevdiği adama kavuşmak için gemide kalmaya karar veriyor. Onun gözünden gemideki işlerin nasıl yürüdüğünü öğreniyoruz.
*/Dizide yer almayan bir karakter. 

Birinci kitapta dünyaya inişi sonrasında dünyayı incelemeleri ve genellikle karakterlerin ikili ilişkileri üzerinde durulmuş . Durgun olsa da kendini okutuyor. Çok maceralar yaşanmadı , daha çok bir tanıtım kitabıydı ama sonu gerçekten güzel bir şekilde bitti. İkinci kitap için merakla bekletir bir şekilde...

Sanırım serinin okunurluğundaki iki numaralı etken bu . Birincisi ise karakterler . Ayrıca tek bir kişinin ağzından anlatılmaması ve en önemlisi bu akıcılığı bozmayan bir şekilde sürdürülmesi kitabı sevmem deki bir diğer etken.

İkinci kitap ise tam bir olaylar kitabıydı.
İlk kitabın sonunda öğrendiğimiz üzere 100 yalnız değildi dünyada . Dünyada devletin bir yer altı sığınağında hayatta kalmış bir grubun torunları olan topluluk dünyadaki hayatlarına devam ediyorlardı. Bu sırada grupta baş gösteren hastalık belirtileriyle de bir karmaşaya sürüklenmeye başlamışlardır. Aniden Bellamy nin kız kardeşinin de kaçırılmasıyla gözler tekrar dünyalılara döner. Onlar dost mudur , düşman mı?
  
İlk kitaba nazaran daha iyiydi. Sonunda tekrar merakla devamını beklerken buldum kendimi. Şok edici değildi belki ilki gibi ama sonrasında neler olacağını merak ettirir bir şekilde bıraktı gene. 

Seriyi genel olarak sevdim. Giderek daha iyi oluyor sanki. Umarım üçüncü kitap gene aynı etkiyi bırakır.

Seri Puanım : 


Unknown

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder