Pages

23 Şubat 2015 Pazartesi

Dizi Tanıtım : Castle





Genelde bir diziyi tanımlarken aklıma net bir cümle gelir ama bu dizi için bulamadım. Biraz önce bu sezonun son yayınlanan ikili bölümünü izledim ve artık bu yazıyı yazmamın zamanının geldiğini hissettim. Tamam , tamam biraz geriye alıp her şeyi açıklayacağım kafamda o kadar duygu var ki toparlamakta zorlandım.

Uzun metrajlı bir dizi diyebileceğim olan Castle şu an 7.sezonunda . Şu an çok fazla gelse de gözünüz korkmasın . Bana bir dizi öner deseniz vereceğim isimlerde olacak bir dizi o derece seviyorum . Ben 5. sezonundan beri güncelde takip ediyorum. Daha öncesinde o toplu bölüm kısmını bende atlattım. İnanın bazı günler öyle bir kaptırdım ki kendimi 12 bölüm izlemişliğim var . Artık beynim uyuşmuş vaziyette günü atlatıp tekrar dizide kaldığım yerden devam etme amacı ile kendimi bilgisayar peşine sürüklemişliğim var. O uykusuzluk vs. vız geldi. 

Daha fazla yazmadan dizinin konusuna değineyim;

*Öncelikle bu dizi kitapseverlerin sevmesi açısından bir tık önde çünkü baş rolümüz yazar :)




Richard Castle bestseller (çok satanlar) serisinin bitişiyle kendine yeni bir ilham ararken yaşadığı bir olayla yolları kesişen polis dedektifi Kate Beckett i gözüne kestirmiştir. Yeni ilham perisini bulmuştur. Kitabın karakteri Beckett in kişiliğinden ve karşılaştığı davalardan aldığı esinlenmelerle yürütecektir . Böylelikle emniyet müdürlüğünde danışman olarak çalışmaya başlar. Dedektif Beckett in davalarını beraber çözmeye başlarlar. Beckett her ne kadar etrafında dolanan ve her işine burnunu sokan bu adamla çalışmak istemese de onun yardımları sayesinde en zor davaları beraber çözmek itiraf etmese de eğlenceli bir hal almıştır. 


2009-2015

Richard Castle gerçekten çok eğlenceli bir karakter dizi yer yer bu yüzden kısmen komedi dizisi gibi görülse de -itiraf etmekten çekinsem de- bazı kısımlarda ağladım. (toz kaçtı canım :) 

Bazı bölümler o kadar etkileyici ki sezonun ana damarları oldular. Dizinin tabi ki işleyişi ooo bir olay çıkıyor bölümde onları çözüyoruz değil sadece . İşin arkasında saklı hikayeler mevcut. 

Oraya gelmeden önce tabi ki herkesin tahmin edebileceği gibi -kesinlikle herhangi bir spoiler içeriği değil- ikilinin arasında gerçekleşecek romantik olaylar olacak. Bu ikiliye bakıp ta yok canım bunlar arkadaştır diyemez kimse :) hangi dizide görülmüş insaf :D 

Her sezon yavaş yavaş bu geçişleri izleyeceğiz. Kesinlikle romantik bir dizi değil . Yoksa en başta ben izleyemezdim. Her bölümün başında , o bölümde izleyeceğimiz olay gerçekleşiyor . İşte bu yüzden ben izlemeyi bırakamadım bir de :) bir sonraki olay neymiş diye bir bakayım derken kendimi kaptırmış izlerken buluyorum derken hooop bölüm bitmiş ve tekrar yeni bölüm ...

Dizi sadece basit bir romantik komedi tadında değil . Sadece polisiye de değil. Bazen kendimizi komplo teorileri üretirken , sapkın katillerinden peşinden koşarken , seri katillerin bir sonraki hamlesini beklerken bulabilirsiniz. Kendimi ara ara o kadar kaptırıyorum ki tırnaklarımı yastığa , koltuğa saplamış ; ne olacak diye aklımda binbir tilki ile teori üretirken buluyorum . 


İkilinin çift ismi bile mevcut : Caskett

Richard Castle kesinlikle bayılarak izleyeceğiniz bir karakter . Tabi bu arada kendimi kaptırıp bahsetmeyi unuttuğum yan karakterler olan Javier ve Ryan -Kate in birlikte çalıştığı dedektifler- ise bir o kadar eğlenceli . Richard ın departmana katılışıyla kurulan arkadaşlıklarını izlemek ayrı bir keyifli. Kate in en yakın arkadaşı olan Lanie ise emniyet müdürlüğünün adli tabibi. 

Baya uzun yazmışım kendimi kaptırıp son olarak ikili bölümler -çift bölümler- nedir onu da açıklayıp bağlasam iyi olacak :)

Neredeyse her sezon birbirinin devamı olan bir dava işleniyor. En iyi bölümler demeyelim de çok iyi bölümler çıkıyor onlardan hele bu sezon ki ayrı bir bombaydı . Normalde her bölümde bir dava işleniyor. Bir diğer sevdiğim şey ise bazı noktalarda geri dönüşlerin yaşanması işte onlar da ayrı efsanevi noktalar. 
Kolaylık olsun diye ikili bölümleri de ekleyeyim hemencecik : S02E17-S02E18 , S03E16-S03E17 , S04E15-S04E16 , S0515-S0516 , S06E01-S06E02 , S07E14-S07E15 . 

*İlk sezon sadece on bölümcük , deneme amaçlı başlayabilirsiniz. Her sezon giderek daha da iyi olduğunu söyleyebilirim.  

Castle rolündeki Nathan Fillion Firefly dizisinden tanıyor olabilirsiniz. Benim ilk tanışmam Serenity ile oldu ki bu da haksız yere bitirilen en iyi Sci-Fi dizilerinden kabul edilen serinin devam filmi. Çocukken izlediğim , çok daha sonraları tekrar dizisini keşfedip bir defa daha izlediğim çok başarılı bir yapım. Katic isme Kanada asıllı olup , üne kavuşması bu dizi ile başlıyor diyebiliriz. 




Başrollerini  ve  in paylaştığı bu diziyi izlemenizi tavsiye ederim .Daha yazılabilecek bir ton şey aklımda olsa da bu sadece bir tanıtım olduğu için herhangi bir spoiler içermeden noktalandırmak istedim . Umarım yazımı beğenir ve buraya kadar okumayı başarabilirsiniz. Keyifli seyirler.

Küçük bir dipnot : Richard Castle ın yazar olduğunu söylemişim peki bu kitapların yurtdışında satışta olduğunu söylesem ;) Kitaptan diziye değil , diziden kitaba uyarlamadan bahsediyoruz ama kitaplar dizi hakkında değil. Dizideki olduğu gibi yazarı Richard Castle ın kendi yazdığı kitaplar. Tabi gerçekte onları başka birileri yazıyor olabilir ama ülkemizde görmek güzel olurdu. 





20 Şubat 2015 Cuma

Kitap Yorumu : Tatlı Şeytan - Wendy Higgins



Merhabalar ,
Bu sıralar pek kitap okuyamıyorum Şubat benim için baya olaylı geçti ama henüz -vakitsizlikten- bir türlü okuyamadığım Go Kitabın yayınlanmış kitaplarını okumaya başladım ve Tatlı Şeytanla açılışı yapmış bulundum. İlk elime aldığımda kalınlığından -536 sayfa- gözüm korkmuştu "Elimde sürünür mü diye?", malum okuyamıyorum bu aralar . Oysa ki tam tersine çok çabuk bir şekilde okuduğum ve de sevdiğim bir kitap oldu. 



Anna çevresinde bulunan herkesten farklıdır . İnsanların duygularını renkleri vasıtasıyla anlayabilme , gelişmiş ses duyusu ve zamanla yeni yeni keşfedeceği yeteneklerine sahiptir. Kendisinin ne olduğuna bir anlam veremezken bir gün onla karşılaşır. Kaidan . Çok sevdiği müzik grubunun konserinde şimdiye kadar kimsenin ona hissettiremediği duyguları hissettirebilen , kendi gibi olan biri . 

Kaidan ona kendisi gibi bir Nefil olduğunu açıklar . Bir dükün (12 ölümcül günahı yöneten iblisler) kızı olduğundan ve eğitimin, alarak babasına hizmet etmek zorundadır. Şehvet dükünün oğlu olan Kaidan a olan hisleri giderek artan Anna için tehlike zilleri çalmaktadır. Çünkü birlikte olmaları imkansızdır. Ne olduğunu öğrendiğinde bu dünyayı daha çok öğrenme ihtiyacıyla eğitim aldığı Kaidan la birlikte geçirdikleri vakit bunu imkansız kılmaktadır . Usul usul ona aşık olurken bulur kendini. Kaderinin onun için seçtiği hayat ile imkansız aşkı arasında kendi yolunu bulmaya çalışan Anna nın yolculuğunda sayfaları hızla çevirirken bulacaksınız .

Gelelim kişisel yorumuma :)

Kitabın giriş kısmı o kadar etkileyici ki dedim kitap kesinlikle harika bir şey çıkacak. Tam olarak yanıldım denemez ama başlangıç daha bir fantastik kitap vaat ediyordu. 


Yazarın kurgusuna hayran kaldım bazı yerlerde -iyi düşünülmüş ama uygulamada eksiklikler var- ileri kitaplarda daha iyi olacağını düşünüyorum. Bu kitaba yetişmemiş sanki bazı şeyler. Daha çok aşk kısmı vardı , diğer kitaplarda fantastik yönü ağır basarsa çok daha harika şeyler ortaya çıkabilir. 

Başlarda kızın yaşı (16) bana küçük gelmişti , keşke bir 20 ve üstü olsa diyordum ki yazar onu da gayet uygun bir şekilde nedenini vermiş . 

Özellikle sevdiğim bir diğer şeyler diğer düklerin çocuklarının da karakter olarak kitapta bir yerlerinin olması . Hatta aralarında öfke dükünün oğlu olan Kopana yı ayrı bir sevdim diyebilirim. Tabi kızımız Anna nın arkadaşlarından olan Jay i de katabiliriz bu listeye.

Beni deli nokta ise Anna nın Kaidan a  karşı olan dengesiz davranışları. Kaidan ne kadar birlikte olmamamız gerek dese ve Anna bir süre kabullenmiş görükse de bir sonraki görüşmede tekrar kendini Kaidan ın kollarına atmasına engel değil bu . Buraya bana Merve nin dediğini de eklemesem olmaz sanırım (Haylazın Kitaplığı) "Kızım tabi ki atlayacak yani şehvet dükünün oğlu sende olsan, sende atlarsın. " hak vermedim değil tabi ama ben biraz daha güçlü bayan karakterleri sevdiğim için olsa sanırım beklentimi yarıda bıraktı.

Sonuç olarak devamını merakla beklediğim bir seri daha . Go Kitap çok geciktirmeden devamını getirecektir . 
[2.kitap : Tatlı Risk , 3.kitap : Tatlı Hesaplaşma]

Seri aslında bir üçleme ama bir dördüncü kitabı daha mevcut : Sweet Temptation -> Kaidan ın Anna dan öncesi ve sonrasının kendi ağzından bir bileşimi .

***Yakında diğer Go kitapların yorumları da blogda yerini alacak , takip ediniz efem ;)

Not : İnstagramdan sizde #gokitapokuyoruz tag i ile okuduğunuzu bizimle paylaşın. 












19 Şubat 2015 Perşembe

American Horror Story Bağlantıları




NOT : Bu yazı fazlasıyla SPOİLER içermektedir. Dizinin tüm sezonlarını tamamlamadıysanız yazıyı okumanız önerilmez ama meraktan çatlıyorum diyorsanız devam edin :)

Yoo , hayır başlığı yanlış okumadınız. American Horror Story nin tüm sezonları bağlantıları bunu açıklayan ise dizinin yapımcısı Ryan Murphy. Ryan Murphy'nin Entertainment Weekly ile gerçekleştirdiği o özel bir röportajda bizzat kendisi şunları söyledi:

EW: Yani dördüncü sezonun birinci sezonla bağlantılı olduğunu mu söylüyorsunuz?

Ryan Murphy: Tüm sezonlar bağlantılı! Nasıl bağlantılı olduklarınıysa size daha yeni anlatmaya başladık. Hepsi birbirinden ayrı olsa da her sezonun içinde tüm bu farklı dünyaların nasıl iç içe geçtiğini gösteren ipuçları var.

İşte bu yazıda ipuçlarını gözler önüne sereceğiz. Sezonları tamamladığınız zaman o sonda verilen sahne ile daha önce karşılaştığımız bütün ipuçları yavaş yavaş oturmaya başlıyor. Puzzle da eksik parçalar olsa da resmin bütününü oturtmaya başlıyoruz. Gelelim ipuçlarına :


Oyuncunun gerçek hali . İlk gördüğümde bende şok geçirmiştim .
1. Asylum serisindeki Pepper'ı Freak Show'da yine aynı karakter olarak bulmamızla başladı. Aynı oyuncular farklı sezonlarda farklı karakterler olarak karşımıza çıksa da Pepper'a kadar herhangi bir karakter başka bir sezonda yer almamıştı. Üstelik Pepper'dan sonra Lily Rabe'i de yine Asylum'daki Rahibe Mary Eunice karakteriyle Freak Show'da göreceğimizi öğrendik. American Horror Story'nin şimdiye dek tüm serilerini izlemiş olanlar için bu bir hayli şaşırtıcı oldu.



2. AHS nin 4. sezonunun 10. bölümünde yer alan sahnelerde 2. sezondan tanıdığım hatta bizi direkt olarak ikinci sezonun öncesine gönderen görüntülerde Rahibe Mary Eunice in Pepper ın o enstitüye gelişine ve ona yardımcı oluşuna gidiyoruz . Daha delilikler başlamadan öncesi diyebiliriz.



3. AHS Freak Show un en güzel bölümlerinden olan Edward Mordrake nin geldiği (3 ve 4.bölümler) ve karakterlerin hayatlarının en aşağıda olduğu zamanları anlattırdığı anlarda her sezonun demirbaşı  in Elsa Mars karakteri geçmişini anlatırken dominatriks olarak çalıştığını ve en kötü parasız kaldığı dönemlerden birinde bir film için anlaştığında oyuna getirilip bacaklarını kaybetmesiyle sonuçlandığını öğreniyoruz. Bu kayba yol açan kişi ise ikinci sezon olan Asylum dan tanıdığımız Dr. Hans Gruper namıdeğer Dr. Arthur Arden  . Henüz dizideki kadar psikota bağlamamışken bile manyağın teki olduğunu öğrenmek çok şaşırtıcı olmasa da bu bağlantı bizi bir diğer bağlantıya götürüyor.


4. Ki bu da bazılarına göre ikinci sezondaki Rahibe Jude ile Elsa Mars ın aynı kişi olması veya ikiz olmaları yönünde bir ayrım söz konusu. The Sign of the Cross adlı film , ikisinin de geçmişte şarkıcı olmaları , dominatriks olmaları ve belki de fark edilmeyen başka ayrıntılar... Elsa nın medyum Maggie ile olan konuşmasında kendisine benzeyen , ününü elinden alan bir kadından bahsediyor. Marlene Dietrich (ki büyük bir benzerlik söz konusu Elsa ile aralarında , bazı yazılarda ilham kaynağı mı acaba diye söz ediliyor) veya Rahibe Jude (bi ihtimal ikiz kız kardeşi)...


5. Freak Show un bombası , yok artık bir seri katilden mi hoşlanıyorum dedirten , oyunculuğu ile gönlüme taht kurmuş karakter Dandy Mott. Dizinin başından iltibaren hamleler beklediğimiz ama gene de şaşırtmayı başartan bir oyun sergileyen Dandy nin bağlantısı ise ikinci sezonun seri katili Bloody Face . Aynı kişi olmasından şüpheleniyorum ve umarım öyledir. Kurbanlarının derilerinden eşyalar yapan Bloody Face in aksine Dandy kurbanlarının kanları ile banyo yapmayı tercih ediyor. İşin içinde bir soru işareti bırakan bir yer var ki o da Dandy nin dördüncü sezonda ölmesi ama bu American Horror Story kim ölü kalıyor ki?


6. İkinci sezonla dördüncü sezon bağlantılı ve dördüncü sezonla da birinci sezon ama bu bağlantıyı kurmak fazlasıyla zor. O kadar ince bir ip ki henüz tam olarak görülmüyor. Birinci sezondan Vivien Harmon ile ilgili olduğu ve de onun aile ağacına kadar uzanan bir ip. Hatta bir ipucu da kızlık soyadını içeriyor. Dördüncü sezonda tanıştığımız karakterlerden biri ile akraba çıkacağı yönünde dedikodular söz konusu. 




7. Gelelim henüz hiçbir yere oturtamadığımız üçüncü sezona buradan fazla bir cevapla ayrılamıyoruz maalesef. Madison Montgomery hakkında bulduğumuz ince detay şimdilik tek bağlantımız : Ölüm evinin orijinal sahiplerinin soyadları da Montgomery. Torunları olabileceği şeklinde bir yorumda bulunabiliyoruz en fazla. 




8. Son olarak duyduğum bir diğer olası bağlantı -tamamen bir söylenti , kesinliği henüz ispatlanmadı- sezonların ana fikrinin birer ölümcül günah olduğu yönünde. Bütünün bir cehennem çemberi oluşturacağı yönünde , şöyle ki  : AHS Ölüm Evi - Araf (Limbo) , AHS Asylum - Şehvet (Lust) , AHS Coven - Oburluk (Gluttony) , AHS Freak Show - Aç gözlülük (Greed) ...  Bu açıklamayı çok beğendiğim aslında her parça bir puzzle mış gibi oturuyor ama Ryan Murphy nin bundan daha yaratacağını düşünüyorum. Bu teoriyi daha iyi anlamak için bu bilgiye bir tık yapınız : tıktık




9. Bu aslında bir bağlantı değil :) bir çok çılgın fikir dönüyor. Türkçe bir kaynağı yok ama forum sitelerinde gezinirseniz İngilizce kaynak bulabilirsiniz. Asıl merakla beklenen ise beşinci sezon daha birçok kaynağı göz önüne serecek olan yeni bölümler. Çünkü tüm sezonların birbirleriyle bağlantılı olması gerek ve biz henüz net olarak bunu göremiyoruz.


Tarih Çizelgesi 


  • AHS Murder House (Ölüm Evi) : Dizi Los Angeles' ta geçiyor. Her ne kadar çoğunluğu günümüzde yer alsa da flashback (geçmişe dönüş) ler ile 20ler , 40lar , 80ler ve 90lardan kesitlerde yer alıyor.
  • AHS Asylum (Akıl Hastanesi) : Massachusetts , Briarcliff Manor da geçen dizi temel olarak 60larda geçse de 70ler ve günümüzden görüntüler mevcut.

  • AHS Coven (Cadılar Meclisi) : Dizi New Orleans ta geçiyor. Günümüzde başlayan dizi cadılık olayları ile 1800ler , 1900lerin başı , 60lar ve 70ler gibi birçok geri dönüşler yaptı.
  • AHS Freak Show (Ucube Gösterisi) : Henüz yeni tamamladığımız dizinin son yayınlanan sezonu Jupiter kasabasında geçiyor. 1952 yılında geçen dizide sadece karakterlerin hikayelerini öğrenmek için geri dönüşler yaptık. Daha sonrasında final bölümünde ise geleceklerini öğrendik. Olaylar sonrasında neler oldu , hayatları ne yönde şekillendi diye öğrendiğimiz güzel bir sezon finali sunuldu.


7 Şubat 2015 Cumartesi

Kitap Yorumu : Geek Kız 2 Aklı Havada - Holly Smale [+Çekiliş]



Geçtiğimiz aylarda turunu düzenlediğimiz Geek Kız kitabının devamını Eksik Parça yayınları arayı çok açmadan  bizlerle buluşturdu. Bu yazı henüz birinci kitabı okumayanlar için spoiler içerebilen bilgiler barındırabilir. Sizi ilk kitap yorumuna alalım ;)



Geek Kız ı severek ve eğlenerek okumuştum açıkçası bu kadar beğeneceğimi bende beklemiyordum sonrasında devam kitaplarını da kesinlikle alıp okurum demiştim kendi kendime ve ikinci kitap çıkar çıkmaz alıp okuma fikri kafamda dönmeye başladı. Yazarın dili ve de konunun sürükleyiciliği ile ikinci kitap (446 sayfa) gene ilk kitap gibi çabucak bitti. Bu seride en sevdiğim şeylerden biri de bu sanırım.

Dediğim gibi ilk kitabı baya sevmiştim ama ikinci kitaba başlayınca neden olduğunu anlamadığım saçma bir durum ile karşı karşıya kaldım. İlk kitapta birlikteliğine çok sevindiğimiz Harriet ile Nick in ayrılığı (kesinlikle spoiler değil) konu alınıyor. Harriet in bu ayrılık ve de aileye bir kişinin daha eklenmesinin doğuracağı değişimlerin hayatına etkisini inceliyoruz.

İşte benim anlam veremediğim kısım bu : heyecanla beklediğim ikilinin ilişki kısmı daha kitabın başında yazar tarafından baltalanmış. Kitabın neredeyse sonuna kadar nedenini öğrenmeye çalışıyoruz. Bu yüzden ilk 250 sayfa kadarı benim için sıkıcı ilerledi ama dediğim gibi kolay okunan bir kitap olduğu için aslında çabuk geçti :)

Tabi bu arada kızımız boş durmuyor geek muhabbetler katlanarak devam ediyor ve modellik hayatının en önemli işlerinden biri olacak çekimler için Japonyaya gidiyor. JAPONYA!!! Geekliğin ana vatanı sayılabilecek bir ülke.

Arkasından kuyusunu kazan birileri tarafından çekimleri baltalanması yetmez gibi eski sevgili Nick kaldığı evdeki modellerden biriyle çıkmaktadır.

Kitap Nick in katılmasıyla tekrar eski eğlencesine kavuşuyor. Sonraki kısımlar ilk kitaptaki gibi eğlenceli ve tam sevdiğim gibiydi.

Severek takip ettiğim bir seri . Üçüncü kitabı da umarım gene kısa zamanda bizimle olur.


Kitap için seçtiğim şarkıyı umarım beğenirsiniz ;)



Çekilişle 3 kişiye de Geek Girl 2 kitabını hediye ediyoruz. Çekilişe buradan katılabilirsiniz :


a Rafflecopter giveaway