Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu - Eleanor Coerr


2. Dünya Savaşı’nda Japonya’ya atılan atom bombaları, binlerce insanın ölümüne ve sakat kalmasına yol açtı. 
Etkisini bombanın atılmasından on yıl sonra göstermeye başlayan radyasyon, ne yazık ki pek çok çocuğun ve gencin hastalanmasına neden oldu. 

Sadako da onlardan biriydi. 

Okulunun atletizm takımının yıldızı olan Sadako, hayat dolu ve enerjik bir kızdı. Ancak günün birinde ağrılar çekmeye, güçten düşmeye başladı. Acı haberi çok geçmeden öğrendi; lösemiye yakalanmıştı. 


Japon geleneğine göre kâğıttan bin turna kuşu yapan herkesin dileği kabul olunur. 
Sadako da ümidini yitirmeden turna kuşlarını katlamaya başladı. 
Bu kitapta, onun herkese örnek olması gereken umut ve cesaretinin öyküsünü okuyacaksınız. 





Yıllardır almayı düşündüğüm ama nedendir bilmiyorum bir türlü elimin gitmediği bir kitaptı Sadako. Sanırım her kitabın bir zamanı var.

Öncelikle kitabı okurken sessiz bir ortamda okumanızı öneririm , ara vermeyin zaten maksimum yarım saat içerisinde  bitireceksiniz.

Sessiz bir ortamda okumanızı istememin nedeni kitabın size vereceği duyguları ses ve insan faktörü ile bölünmeden sizi sarmasını istemem. Bir diğer neden ise size umudu , kendinize ve hayata bakış açınızı sorgulatacak denli derin bir kitap olması.

"Cennetin tuna sürüsü,                                                                                                 Kanatlarınla çocuğumu ört." 
Kısacık bir kitaptan insan bu kadarını almayı beklemiyor sanırım. Özellikle kapağına bakıp çocuk kitabı olduğunu düşünmeyin. Her şeye rağmen umudunu yitirmeyen Sadako ' nun gerçek yaşam öyküsünü okuyacaksınız bu kitapta. Aslında çocukların okumasını isterdim ama düşündükçe biraz ağır gelebileceğine karar verdim ve de bir yetişkinin okumasındaki irdelemeyi yapabilecek olgunluğa sahip olmadıkları için orta öğretim ve sonrasına okutulmasının daha uygun olduğunu düşünüyorum.

Sanırım kitapta beni en çok etkileyen bir diğer öge Sadako ' nun hikayesinin  milyonlara ulaşmasını sağlayan kitabın yazarı Eleanor Coerr 'in şu sözleri ; "İnsanlara Hiroşima da iki yüz bin kişinin atom bombası yüzünden öldüğünü söylemek , küçük bir kızın öyküsünü anlatmak kadar etkili değil."
Sadako , hastalığını cesaretle karşılayıp kağıttan turnaları katlamaya başlar ve konuşur tunalarıyla ; Kanatlarınıza "huzur" yazacağım. Böylece tüm dünyada dolaşabileceksiniz.
Ne yazıkki bu küçük kızının yaşamı bin tunayı katlamaya yetmez. 644. tunayı katlarken gözlerini hayata yumar. Yine de arkadaşları eksik kalan 356 turnayı katlayıp onunla birlikte gömer. Tuna kuşu o zamandan beri barışın ve nükleer silahsızlanmanın simgesidir.

Sadako Sasaki anısına Hiroşima' da bir heykel yapılmıştır ve ABD'deki Seattle Barış Parkında bir heykeli bulunmaktadır.
Bu bizim yalvarışımız
Bu bizim davamız
Dünyada barış istiyoruz



Unknown

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder